2018

content image

Startactiviteit jeugdclubs

Op vrijdag 28 september was de startactiviteit voor de jeugdclubs.

Om 19.30 uur kon de jeugd aanschuiven aan de high tea.

Hierna was er een quiz waarbij snelheid en kennis goed van pas kwamen.

Daarna werd het welbekende letterspel uit “de jongens tegen de meisjes “gespeeld.

Een gezellig begin van de jeugdclubs.

 

Startsnein 2018

24-09-2018

Startzondag een Sportief begin!

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde startzondag.

’s Ochtends om 9.15 uur stond juf Pien klaar voor de ochtendgymnastiek op het kerkplein.

Een sportief begin van de dag! Na deze warming up begon de dienst onder leiding van dhr. Theun van der Velde. Daar stond 1 Korintiërs 9: 23-27 centraal.

Een prachtige parallel maakte Theun met het 75 jarig jubileum van onze kaatsvereniging Warber Bliuwe.  Een dienst om nog over na te praten en na te denken.

Na de dienst was er koffie voor iedereen. Hierna gingen de sportieve activiteiten van start.

Een wandeling met Bijbelse puzzels, Oud- Hollandse spelen, tafeltennis en badminton. Voor de kinderen waren er spelletjes op het schoolplein.

Daarna konden we met elkaar nog genieten van een heerlijke broodmaaltijd.

Met ruim 130 deelnemers een mooi sportief begin van het nieuwe Kerkelijk seizoen.

Lees verder

Campingdienst

15-07-2018

Op zondag 15 juli was de jaarlijkse campingdienst, georganiseerd door de Menorahcommissie. Vanaf 9.30 uur was iedereen van harte welkom op de Koudenburgerreed in de prachtige tuin van Uilke en Aukje Dijkstra. Het ontvangst was met koffie/thee en wat lekkers en om 10.00 uur begon de campingdienst. Namens de commissie heette Pytsje iedereen van harte welkom en ging voor in gebed.

Hierna werden een tweetal liederen gezongen, o.a  “Dit is een morgen als ooit de eerste” Om het thema Campingproof in te leiden werd er door Antsje en Harmke een chemisch proefje gedaan, dit verbeeldde de oneindige liefde van de Heer voor ons allemaal. Gods Liefde is oneindig.

Vervolgens gingen de bezoekers in groepjes bij 8 verschillende proefjes langs. Ook was er een pauzeplek waarbij Sonja Hoekstra zorgde voor een muzikaal intermezzo met haar trekzak. Aan de hand van verschillende proefjes werd een Bijbelverhaal uitgelegd.

Hieronder volgt een kleine greep uit de verhalen en proefjes.

Er was een verhaal over de Kameel die door het oog van de naald ging,  hierbij was de uitdaging voor de campinggasten dat ze door een visitekaartje konden komen. Voor de kinderen was er een heuse kamelenrace, waarbij ze met een hele grote rugzak op konden proberen door de hoepels te komen.

Bij het verhaal over de vijf broden en de twee vissen werd de vermenigvuldiging uitgebeeld door middel van een proefje met instant snow, dit vonden de kinderen prachtig om te zien. Er was ook een verhaal over de regenboog, hierbij werd een regenboog gecreëerd door water bij Skittels te gieten, een prachtig gezicht.

Nadat alle proefjes voorbij waren gekomen, was de conclusie dat Bijbelverhalen en proefjes doen heel goed bij elkaar passen. Een andere manier om verhalen uit te leggen, en op een andere manier naar een verhaal kijken. Tiny bedankte alle vrijwilligers voor hun medewerking en we sloten de dienst af met het zingen van het Zegenlied.

Graag wil ik afsluiten met het proefje met de energystick. Deze kun je alleen in werking stellen door elkaar vast te houden en een connectie te maken met elkaar. Dit was ook het gevoel tijdens de campingdienst, samen vormen we een eenheid, samen staan we sterk en met de leiding van de Heilige Geest zijn we, jong en oud, groot of klein, veel of weinig talent tot veel mooie dingen in staat.

Lees verder

Afscheid kindernevendienst 2018

24-06-2018

Om 8.30 uur begon de dag goed voor de ± 50 kinderen, ouders en leidsters.

Een heerlijk ontbijt stond er klaar. Broodjes, een gekookt eitje, heerlijke aardbeien etc. Wat een mooi en gezellig begin van de dag.

Om 9.30 uur begon de kerkdienst die in het teken stond van bidden en gebaren. Bidden voor jezelf, bidden voor andere mensen. De kinderen mochten bij enkele liederen op de banken staan en lieten ons gebaren zien die bij de liedjes horen.

In deze dienst werd er afscheid genomen van Anniek, Gea, Emma en Joanna.

De hele gemeente werd gevraagd om het gebaar TROTS uit te beelden. Trots op deze vier meiden omdat ze klaar zijn voor een nieuw avontuur. Ze kregen elk een dagboekje als herinnering aan de kindernevendienst.

Een heel toepasselijk stukje stond geschreven bij 24 juni:

“Houd mijn hand vast en vertrouw op Mij. Denk eraan dat ik altijd bij je ben en voor je zorg. Als je dicht bij Mij blijft, kan jou niets gebeuren”

Lees verder

Clubkamp 2018

26-05-2018

Op vrijdag 25 mei was het dan eindelijk zover, clubkamp!

Om 18.30 uur vertrokken we met 19 tieners naar Meppen. Nadat we daar waren geïnstalleerd begon om 22.00 uur een GPS tocht.

Leuk en toch ook wel een beetje spannend zo in het donker. Bij terugkomst in de kampeerboerderij had Herald de broodjes hamburger al klaar. Na een ‘onrustige’ nacht werd iedereen om 8.15 uur verwacht voor de ochtendgymnastiek onder leiding van Juf Pien. Na het ontbijt begon de zeskamp. In verband met het warme weer ging dit bij sommigen in een slow motion tempo. Maar er werd flink gestreden bij de leuke spelletjes.

Tussendoor veel drinken en insmeren want het was warm… De teken vonden onze tieners ook erg aardig, want die gingen geregeld even op iemand zitten. De tekentang kwam goed van pas. Herald had intussen weer goed zijn best gedaan in de keuken en had overheerlijke macaroni gemaakt. Na de lunch stond het onderdeel vlotbouwen en varen op het programma, dit viel nog niet mee en uiteindelijk hebben Jelle en Gerrit een vlot gebouwd wat stabiel was. Toen met het vlot het water op, op een idyllisch plekje vlakbij de camping. Daarna was het tijd om even te relaxen, een hapje en een drankje, ook werd er fanatiek gepingpongd. Na de borreltijd was het snacktijd, lekker een patatje met een snack, dat ging er wel in na een lange en sportieve dag.

Om 20.30 uur begon de bonte avond, wat een hilarische en gezellige avond hebben we gehad met elkaar. De een had een playback-act ingestudeerd en weer een ander  een quiz, er werd gezongen en gedanst. De avond eindigde met een spectaculair act door de jongens, de zo geheten “rupsenrace” Kortom een prachtige avond.

Na een korte nacht volgde om 8.15 uur weer de ochtendgym o.l.v. Juf Pien en na het ontbijt was er een minikerkdienst o.l.v. Antsje . Alle tieners mochten een kaarsje aansteken aan de Pinksterkaars als teken van het licht van Jezus in ons midden. Thema van deze korte kerkdienst was de Heilige Geest.

De bloemengroet ging, virtueel, naar onze clubleidster Angela i.v.m. de geboorte van Aaron Renze. Hierna volgden nog een paar zeskampspellen. Herald had de lunch intussen al weer voorbereid, die bestond uit tomatensoep met een broodje knakworst. Na de lunch moest iedereen zijn kamer opruimen en de tassen weer inpakken.

Als laatste stond er nog slagbal op het programma.  Om 15.00 uur gingen we weer richting huis.
Minke bedankte de jeugd voor hun inzet en enthousiasme en hierop bedankte Nel de leiding. Vanaf deze plaats willen we Gerrit en Minke en Fokje en Aaltsje nogmaals bedanken voor hun jaren lange inzet voor de jeugdclubs. Margriet en Elvira houden op met leiding geven aan de club maar nemen nu plaats in de jeugdcommissie. Ook deze dames willen we nogmaals heel hartelijk bedanken voor hun inzet voor de jeugd.

Antsje Boonstra-Teitsma

Lees verder

Menorah dienst met New Creation

25-03-2018

Gospelgroep New Creation uit Joure bracht deze ochtend een schitterend Paasprogramma. Een complete dienst waarin ze ons meenamen in het Paasverhaal. De muziek werd afgewisseld met beelden via de beamer. De gemeente was erg onder de indruk van het geheel.

Vanwege het overlijden van een gemeentelid werd er door de dirigent van New Creation het prachtige lied de Familieboom gezongen, in het Urkers dialect. Dit was een heel bijzonder, emotioneel lied, wat ook heel goed bij de sfeer van de ochtend paste:
 

De familieboom

As takken van ién boom, stoan we ier aand in aand
De oofden nor benien, mar ik voel de starke baand
We stoan ier zonger woorden, de sturm die blift mar sloan
D’r is een mooie takke u-breuken, van de familieboom

Refrein:
We zeggen wier “rust zacht”, nee dat wint nooit
’t is  iene van oens, mar stopt dat ooit?
De herinnering blift, mar ut gemis is groot
de familieboom blift alteed stoan , nee die boom zal nooit vergoan

Bloa’dren loaten los, takken kunnen breken
Mar as ut voorjoar komt, begint alles wier te leven
De boom die wordt wier starker , in stot prachtig in de knop
Een boom met starke takken, dor kan gien storm mar tuugenop

Refrein:
We zeggen wier “rust zacht”, nee dat wint nooit
’t is  iene van oens, mar stopt dat ooit?
De herinnering blift, mar ut gemis is groot
de familieboom blift alteed stoan , nee die boom zal nooit vergoan

Er is een diepe woend in het leven van oens gezin
We moeten afscheid niemen van iene die’k bemin
Maar we ouwen vol want we stoan hier niet alleen
Omdat we ok geloven: ik zal u’m ooit wier zien

Refrein:
We zeggen wier “rust zacht”, nee dat wint nooit
’t is  iene van oens, mar stopt dat ooit?
De herinnering blift, mar ut gemis is groot
de familieboom blift alteed stoan , nee die boom zal nooit vergoanAls takken van een boom staan wij hier hand in hand

Met de hoofden naar beneden, maar ik voel de sterke band
We staan hier zonder woorden, de storm blijft maar doorgaan
Er is een mooie tak gebroken, van de familieboom

We zeggen weer “rust zacht” nee dat went nooit
Het is een van ons, maar stopt dat ooit?
De herinnering blijft, maar het gemis is groot
De familieboom blijft altijd bestaan, nee die boom zal nooit vergaan

Bladeren vallen af, takken kunnen breken
Maar als het voorjaar komt, begint alles weer te leven
De boom die wordt weer sterker en staat prachtig in de knop
Een boom met sterke takken, daar is geen storm tegen bestand

Er is een diepe wond in het leven van ons gezin
We moeten afscheid nemen van een waar ik van hou
Maar we houden vol, want we staan hier niet alleen
Omdat we ook geloven: ik zal hem ooit weer zien

Lees verder

Clubstriid

02-02-2018

Op vrijdag 2 februari was de jaarlijkse clubstriid. Om 19.30 uur werd gestart met de eerste opdracht. Vol enthousiasme deed de jeugd mee. Ook de leiding was bloedfanatiek!

Er moest o.a. een Elfstedentocht kruisje en Friese klederdracht gezocht worden. Ook moest er voor elke deelnemer een pannenkoek gebakken worden. Bij de huis aan huis opdracht moesten er spulletjes verkocht worden. De opbrengst hiervan was 75,75 euro. Na afloop was er voor iedereen een broodje hamburger.

Op de uitslag moesten we erg lang wachten. Alle groepen:

De 1e prijs was voor Dronrijp,
de 2e prijs voor Rottevalle,
3e prijst voor  Moarre/Ljussens

Regio Dongeradeel:

1e Moarre/Ljussens

2e Raard

3e Dokkum

Lees verder

Nieuwjaarsdienst

28-01-2018

Nieuwjaarsdienst 28 januari met als thema Jezus licht van de Wereld.

Om 10.00 uur begon de dienst. Bij de ingang kreeg elke bezoeker een treinkaartje uitgereikt. Wat hier de bedoeling van is?? Tiny deed het welkomstwoord  waarna we  Heer U licht en U liefde schijnen zongen. Hierna mochten de kinderen van de dienst, Hennianne Boonstra en Anna Dijkstra de Menorahkaarsjes aansteken en een gedichtje voorlezen.

Hierna volgde een experiment met een kaarsje die je niet uit kon blazen. De uitleg bij dit experiment was dat Jezus altijd bij je is, wat er ook gebeurd, het kaarsje kun je uitblazen maar gaat steeds weer aan. De kinderen zaten hier vol verbazing naar te kijken.

Bijbeltekst:
“In het Woord was leven en het leven was het licht voor de mensen. Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet in haar macht gekregen.” (Johannes 1: 4,5)

Daarna werd er een jaaroverzicht 2017 getoond via de beamer. Een powerpoint met foto’s van de bijzondere diensten van het afgelopen jaar. Na de collecte kwam er een conducteur naar voren die de kerkgangers verzocht naar de Gearkomst te gaan. De kinderen tot en met groep 4 mochten in de kerk blijven, waar zij een mooie vuurpijl mochten knutselen.

In de Gearkomst werden de bezoekers voorzien van koffie en thee met wat lekkers waarna in groepjes gepraat kon worden aan de hand van drie stellingen/opdrachten. Op elke tafel stond een trein met 4 wagons. Iedereen kreeg drie fiches die geplaatst mochten worden in de wagon die hen het meest aansprak. Na afloop kreeg iedereen nog een glaasje champagne om te proosten op het nieuwe jaar. Pytsje vertelde nog over de nieuwjaar rolletjes/kniepertjes, die bij de champagne geserveerd werden.

Lees verder